När svåra saker händer oss eller vi utsätts för påfrestningar under längre tid sätts vår mentala uthållighet på prov. Då är starka mentala muskler en stor tillgång. På grund av svår sjukdom som jag lever med sedan 20 år tillbaka, har jag själv fått anledning att träna upp mina mentala muskler sedan flera år tillbaka.
Är det lätt? Nej. För mig är det ett beslut jag tagit, och som jag tar om och om igen. Och ibland är det svårt, rentav omöjligt att ta det beslutet. Men till syvende och sist handlar det om ett medvetet val. Istället för att styras av hjärnans biologiska impulser att måla allting i svart och bli ett offer för det som sker.
Här kommer 6 tips för att öka din mentala uthållighet. Det är för personer som inte vill falla offer för omständigheter och hjärnans impulsstyrda äldre delar som bara vill se allt elände. Det är för personer som ställer sig som kapten på sin egen livsskuta. Det är för dig.
Först, om du behöver och vill: Släpp ut känslorna du har inom dig. Ingen påstår att du inte får tänka: fan, det här suger verkligen. Var så god, släpp ut det bara! Andas. Mät upp situationen. Men inte för länge. För du behöver ta tag i den också. För vem vinner om du slåss mot en väderkvarn? Inte du. Du blir bara utmattade och väderkvarnen fortsätter att snurra på.
Använd istället perspektivets makt. Genom vår blick bygger vi upp eller river ner de hinder vi har framför oss. Om det kommer en enorm våg som kan tyckas oövervinnerlig kan vi betrakta den utifrån olika attityder. Vi kan bli förlamade av rädsla för att vi bara stirrar på allt hemskt som kan hända oss. Då kan vi föras med i vågen och krossas. Eller också kan vi tänka: hur ska jag surfa på vågen och bara följa med i flödet? Eller om vågen är riktigt stor: hur kan jag simma under vattnet, för under den vilda ytan finns ett lugn.
När hjärnan får mala på ostört utan att du lägger dig i letar den efter alla problem som kan hittas och sätter dig i centrum för dem. Hur ska jag klara av den här situationen? Hur ska det gå får mig? Det är hjärnans standardläge, som också lätt fastnar i nuet.
Använd återigen perspektivets makt. Just nu är det en pandemi som inte bara drabbar dig, din stad/bygd eller din bransch. Den drabbar hela världen. Vi går igenom det här på olika sätt – men tillsammans. Och behåll en disciplinerad blick. Inget varar för evigt. Som munken Björn Nattikho Lindeblad uttrycker det: this will also pass
Hjärnans äldre restdelar älskar elände. De skapar inte en realistisk verklighetsuppfattning. Det blir en slagsida åt det negativa. Vi vänjer oss också förvånansvärt snabbt vid det som är bra och slutar att uppskatta det (= habituering).
Var därför som en detektiv med förstoringsglas i handen och leta medvetet efter saker som är bra och vad du kan göra som skapar en bra känsla. Var en glädjefångare.
Om du fastnar i oro och ängslan som du vill släppa, håll kort koppel på den gamla djurhjärnan. Gör något. Vad som helst som stoppar dina tankar. Kolla på en film, läs en bok, ta en promenad med bra musik. När jag har haft svåra perioder i livet och oron varit stor, har det som hjälpt mig bäst varit att bestämma en ”besökstid” för oron. Mellan kl. 12.00 och 12.30 har jag fått oroa mig hur mycket som helst. Har oron kommit och knackat på annan tid har jag sagt till den: klockan 12 i morgon ska jag tänka väldigt mycket på alla problem. Att säga till sig själv att: näe, nu får jag inte tänka på eländet, brukar sällan hjälpa. Men oron lugnar sig faktiskt, lite i taget om du är noga med att hålla besökstiden.
Då slipper du dras ned av hjärnans standardläge. Dessutom, dina känslor smittar snabbare än förkylningar. Så vänd blicken utåt mot andra människor. Ring och fråga hur en vän eller anhörig mår. Kontakta en tidigare kollega bara för att visa att du bryr dig. Använd kraften i din känslosmitta. Smitta med ett leende, ett vänligt ord eller en klapp på axeln. Extra betydelsefullt i jobbiga tider.
Inventera vilka ämnen du är eller varit intresserad av. Engagera dig i dem. Fördjupa dina kunskaper med böcker eller en webkurs. Eller engagera dig i en sakfråga du vill förändra. Gå med i grupper på sociala medier, läs på och påverka där du kan.
Om vi inte får sova eller får i oss tillräckligt med näring orkar vi inte stå som kaptener på vår livsskuta och den gamla impulsiva djurhjärnan tar över. Lägg dig därför vinn om att hålla rutiner för sömn och mat med näring som ger energi till dig. Rör på dig. Ingen annan än du har ansvar för detta.
Blanda upp rutiner med variation. När något nytt händer blir vi mentalt alerta. Lägg in korta pass som bryter av en vardag som går i stiltje. Ta en 10 minuters promenad, hoppa hopprep eller gör situps. Ring en vän. Baka en kaka. Gör fint i ett skåp.
När vi fantiserar tror hjärnan att det sker på riktigt och vi blir glada när vi tänker på roliga saker. Det kommer en tid när pandemin är över. Vad vill du göra då? Dröm! Planera. Se dig i olika scenarier i framtiden. Lev dig in i det som om du vore där. Spela upp det du önskar som en film med dig själv i huvudrollen.
En stark hjärna med vältrimmade mentala muskler är något vi alla har nytta av. Det hjälper oss att navigera i vardagen, inte minst i svåra situationer.
Läs mer i den vetenskapligt grundade praktiska handboken som ger dig tips och verktyg att bygga en grymt stark hjärna!
“En strålande presentation av hur vi kan skapa HJÄRNKRAFTER!! Verktyg som snabbt ger positiva effekter.”
TINA THÖRNER, RALLYSTJÄRNA
“Med konkreta exempel och övningar inspirerar och vägleder Lena dig till att bli den dirigent för ditt liv som du är ämnad att vara!”
LASSE “BRANDMANNEN” GUSTAVSON
“Alltså wow! En helt briljant bok!”
LEILA SÖDERHOLM, INSPIRATÖR MENTAL/FYSKISK TRÄNING
Lena Skogholm är beteendevetare och pedagog och författare till succéboken Bemötandekoden - Konsten att förstå sig på människor och få ett bättre (arbets)liv.
Lena är en av få med specialisering på hur vi kan ha nytta av hjärnforskning i vardagen på ett mycket konkret sätt. Inspirerande föreläsningar och utbildningar laddade med ny forskning, humor och konkreta verktyg.
” Tack för en magiskt bra temadag,
både jag och medarbetarna ger dig högsta betyg."
LÄS MER
– Inspirationsföreläsningar
– Böcker
– Gratismaterial
– Om Lena
KONTAKT
Lena Skogholm
Tel: 0707-10 43 00
POSTADRESS
Talkmap AB
Organisationsnummer
559101-1936
Blomodlarvägen 1A
165 70 Hässelby