Hjärnan är lika formbar som gelatin! Det betyder att vi kan forma hjärnan precis som vi kan forma muskler på kroppen.
Här vill jag bredda perspektivet på mental träning som ger ett starkt pannben, och lägga till fler perspektiv som är viktiga att ha i åtanke när du ska boosta din hjärna.
Många mobiler har en funktion som gör att vi, när batterinivån blir för låg, får en avisering: Vill du aktivera energisparläge? När vi inte har laddat våra batterier utan kör slut på den energi vi har – då slår hjärnans energisparläge på och det program som först slås ut är den senast utvecklade delen i hjärnans landskap.
Den sköter om logiskt tänkande, informationsbearbetning, din uppmärksamhetsförmåga och medvetenhet och är den känsligaste i hjärnan. Där finns nämligen särskilt dyrbara cellerna som har en mycket hög ämnesomsättning. Den kan jobba hårt i korta perioder men behöver hela tiden få återhämta sig.
Vad är mental träning? När idrottare är på ungefär samma nivå är det pannbenet, det vill sig den mentala styrkan, som oftast är helt avgörande för resultatet. En arkitekt som ritar hus gör en ritning av huset innan det ska byggas. Mental träning är som att göra en mental ritning för det du vill uppnå eller för din dag.
Hur går då mental träning till? Landa i ett inre lugn och föreställ dig ett önskat läge. Lyssna på en inspelning eller måla upp önskad målbild i ditt inre. När vårt sinne har stillnat och vi har slappnat av mentalt och fysiskt är vi mer mottagliga för de bilder som målas upp i vårt inre.
Psykologen och forskaren Lars-Erik Uneståhl har läst in många cd-skivor och ljudfiler på runt 15 minuter med mental träning som bland annat handlar om att få bättre självkänsla eller självförtroende, att skapa goda vanor eller sätta upp tydliga mål. Uneståhl återkommer ofta till vikten av att försätta sig i ett tillstånd av ”flyt” (flow) för då presterar vi bättre, med lätthet och gör inte av med onödig energi. Helt klart bra – även för din energibudget.
Studier visar att när försökspersoner tittar på filmklipp som framkallar positiva känslor och skratt, aktiveras vad jag kallar “solskenshjärnan”. När det är mer aktivitet i den ser vi livet i ljusare färger, får mer energi och tolkar det vi är med om på ett mer positivt sätt. Denna del av hjärnan är dock stresskänslig – så grunden är att ha koll på din energibudget. Solskenshjärnan är en svag hjärnmuskel, en av de nyare delarna i hjärnan som inte har fått tid genom evolutionen att växa sig stark. Du behöver hjälpa den på traven.
Fokusera på att uppskatta det som är bra i ditt liv, som ditt jobb, din partner, dina vänner, ditt barn, ditt husdjur eller ditt hem. När du kommer på något bra, låt känslan sjunka in i kroppen och stanna upp ett tag så att den gör ett nervavtryck i hjärnan. På det sättet skapar du byggnadsmaterial till din solskenshjärna och bygger den starkare.
Vad gör din hjärna när du inte gör någonting alls? Vilar? Nej, verkligen inte, den går på högvarv. År 2001 gjorde neuroforskaren Marcus Raichle upptäckten att när vi inte gör något särskilt och låter tankarna vandra finns det områden i hjärnan som är högaktiva. Hjärnans sätt att arbeta vid vila utnämnde Raichle till hjärnans standardläge.
Forskare vid Harvard University bad tusentals personer beskriva sitt mentala fokus och sin sinnesstämning vid slumpvis valda tidpunkter under dagen och drog slutsatsen att ett vandrande sinne är ett olyckligt sinne. De vandrande tankarna är oftast mest inriktade på oss själva: Hur ska det gå för mig? Jag undrar vad de tänker om mig? Jag måste svara på det jobbiga mejlet jag fick. Standardläget är nästan som ett jagsystem – det handlar om mina känslor, mina tankar och mina reaktioner. Och framför allt fokuserar vi på de svårigheter vi möter, problem i våra relationer och annat som väcker oro eller ångest.
Så det du kan göra är alltså att om du märker att tankarna vandrar och söker sig till problem utan att komma med någon vettig lösning, är att sätta stopp för standardläget. När vi ägnar oss åt en uppgift, oavsett om det är att läsa en bok, gå på ett träningspass eller meditera, får vi en paus från detta felsökarläge. Skönt!
Psykiatrikern Robert Waldinger leder en av världens längsta studier och kommenterar studien så här: ”Det överraskande fyndet är att våra relationer och hur lyckliga vi är i våra relationer har ett starkt inflytande på vår hälsa.”
En studie från 1978 där man tittade på sambandet mellan högt kolesterol och hjärthälsa hos kaniner, visade att ett vänligt omhändertagande gjorde skillnaden mellan ett friskt hjärta och en hjärtinfarkt. Kelli Harding, professor i psykiatri vid Columbia University Medical Center, lyfter den studien och andra banbrytande upptäckter i sin bok The Rabbit Effect. Harding, som alltså är läkare, blev först helt chockad över upptäckterna. När det gällde att ett leva ett hälsosamt liv tänkte hon precis som de flesta av oss främst på kost, motion och sömn. Men istället finns det studie efter studie som visar att det som verkar bidra allra mest till vår hälsa är goda relationer.
God hälsa och lycka gör dig även mentalt stark. Alla vi som känt oss ensam och varit sjuka vet hur det kan tära på våra mentala muskler.
Forskningen visar att när vi gör gott mot andra vi blir gladare än om vi hade haft oss själva i fokus. I en studie fick försökspersonerna antingen 5 eller 20 dollar. Hälften av deltagarna fick instruktionen att de skulle spendera dem samma dag. Och i denna grupp skulle hälften av deltagarna spendera pengarna på sig själva och den andra hälften skulle spendera dem på någon annan, en vän eller skänka till välgörenhet. Deltagarna skattade sin lycka i början och i slutet av dagen.
Det visade sig att det inte spelade någon roll för lyckonivån vilken summa de hade fått för att spendera eller om de hade fått möjligheten att spendera pengar på sig själva. Lyckan ökade enbart när deltagarna fick möjlighet att lägga pengar på någon annan. De deltagare i studien som inte hade fått några pengar att spendera skulle istället ta del av upplägget och uppge vad de trodde. Skulle den som hade fått pengar att spendera på sig själv bli lyckligast eller den som skulle spendera den på andra? Deltagarna trodde att man skulle bli mer lycklig om man fick spendera pengarna på sig själv och om man fick 20 dollar och inte 5.
När vi tränar upp solskenhjärnan genom att bidra till andra eller uppskatta det som är bra, ger det effekter på vår senaste del i hjärnan som styr vårt logiska tänkande och vår uppmärksamhet. Den avdelningen i hjärnan växer också i styrka eftersom de delarna är kopplade till varandra i hjärnans landskap. Grymt bra mental träning med andra ord!
Läs mer i den vetenskapligt grundade praktiska handboken som ger dig tips och verktyg att bygga en grymt stark hjärna!
“En strålande presentation av hur vi kan skapa HJÄRNKRAFTER!! Verktyg som snabbt ger positiva effekter.”
TINA THÖRNER, RALLYSTJÄRNA
“Med konkreta exempel och övningar inspirerar och vägleder Lena dig till att bli den dirigent för ditt liv som du är ämnad att vara!”
LASSE “BRANDMANNEN” GUSTAVSON
“Alltså wow! En helt briljant bok!”
LEILA SÖDERHOLM, INSPIRATÖR MENTAL/FYSKISK TRÄNING
Lena Skogholm är beteendevetare och pedagog och författare till succéboken Bemötandekoden - Konsten att förstå sig på människor och få ett bättre (arbets)liv.
Lena är en av få med specialisering på hur vi kan ha nytta av hjärnforskning i vardagen på ett mycket konkret sätt. Inspirerande föreläsningar och utbildningar laddade med ny forskning, humor och konkreta verktyg.
” Tack för en magiskt bra temadag,
både jag och medarbetarna ger dig högsta betyg."
KOSTNADSFRITT NYHETSBREV
Över 3 000 får redan vårt nyhetsbrev!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev laddat med:
Helt kostnadsfritt!
LÄS MER
– Inspirationsföreläsningar
– Böcker
– Gratismaterial
– Om Lena
KONTAKT
Lena Skogholm
Tel: 0707-10 43 00
POSTADRESS
Talkmap AB
Organisationsnummer
559101-1936
Blomodlarvägen 1A
165 70 Hässelby